top of page

Νίκος Πλατύραχος: «Ονειρογραφία» στον Ιανό | e-orfeas.gr


Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στον Ιανό η παρουσίαση του νέου δίσκου του Νίκου Πλατύραχου με τίτλο «Ονειρογραφία». Κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Legend και περιλαμβάνει ορχηστρικά θέματα και τραγούδια που ερμηνεύουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Βασιλιάγκος, Βίκυ Καρατζόγλου, Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Μαρία Φαραντούρη και Ψαραντώνης.


Πρώτος εκ των ομιλητών, το λόγο πήρε ο Γιώργος Μονεμβασίτης μιλώντας για τη θαλπωρή, την τρυφερότητα και την ευγένεια και την ευαισθησία της μουσικής του Νίκου Πλατύραχου που σε ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς, καθώς και για τα υλικά με τα οποία «χτίστηκε» η «Ονειρογραφία», που δεν είναι άλλα από τα όνειρα: «πολύτιμα όνειρα, γνήσια, ανεπιτήδευτα, μεταφρασμένα σε τραγούδια που απλόχερα και γενναιόδωρα μας χαρίζει ο Νίκος για να πορευτούμε με αυτά, να σεργιανίσουμε με αυτά, να τα απολαύσουμε. Και με τέτοιους τραγουδιστές που τα ερμηνεύουν η απόλαυση είναι διπλά εξασφαλισμένη». Όπως άλλωστε ο ίδιος ο συνθέτης είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό: «Η επόμενη δουλειά που ετοιμάζω περιέχει τραγούδια εμπλουτισμένα από κινηματογραφικά στιγμιότυπα μιας ονειρικής ταινίας η οποία δεν γυρίστηκε ποτέ.» Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μίλτος Λογιάδης και αστειευμένος είπε ότι το να μιλήσει για τον Νίκο Πλατύραχο είναι λίγο "σικέ", εξηγώντας πως «ο Νίκος για μένα δεν είναι ένας απλός συνάδελφος ή φίλος, είναι ένας αδελφός. Γνωριζόμαστε από 15 χρονών κι έχουμε κοινή πορεία, μαζί φτιάξαμε το πρώτο μας συγκρότημα, μαζί σπουδάσαμε μουσική, πήγαμε αργότερα για σπουδές στη Γερμανία, πήγαμε μαζί στο στρατό, στο τέλος παντρεύτηκα την αδελφή του κι έκλεισε ο κύκλος!» Παρ’ όλα αυτά προσπαθώντας να είναι αντικειμενικός, είπε για την «Ονειρογραφία» πως «είναι ένα CD γεμάτο χρώμα, όχι μόνο σε ότι αφορά στις εξαίρετες και διαφορετικές ερμηνείες των τραγουδιστών, όσο και στο περιεχόμενο των τραγουδιών που κινούνται από το ragtime μέχρι το κρητικό μοιρολόι». Τόνισε επίσης «το εξαιρετικό ταλέντο του Νίκου Πλατύραχου να χειρίζεται διαφορετικά στυλ ενοποιώντας τα και δίνοντάς τους τον προσωπικό του χαρακτήρα, ένα ταλέντο που δεν διαθέτουν πολλοί άνθρωποι.». Τέλος, του ευχήθηκε να συνεχίσει να παίζει με τη μουσική γιατί «έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους και σε ό,τι αφορά στη δημιουργικότητά του και στο καλλιτεχνικό του ταλέντο, αλλά και σε ό,τι αφορά τον άνθρωποι Νίκο Πλατύραχο».

Ακολούθησε ο Νίκος Ξυδάκης, που μιλώντας για τη γνωριμία του με τον Νίκο Πλατύραχο, η οποία ξεκίνησε ως συνεργασία, μέσω του Μίλτου Λογιάδη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, και εξελίχθηκε σε φιλία. Μίλησε επίσης για τη μουσική του, που «υιοθετεί την ηχητική καλαισθησία του Χατζιδάκι αλλά τον χαρακτηρίζει μια έντονη αίσθηση ελευθερίας και γι’ αυτό κινείται σε μια ποικιλία μουσικών στυλ». Τέλος, πρόσθεσε πως «ο Νίκος προσθέτει στην ποσότητα του καλού, σε ό,τι παράγεται στη μουσική και στα τραγούδια». Στη συνέχεια ο Νότης Μαυρουδής, αναφέρθηκε στη βαθιά κρίση της δισκογραφίας και τόνισε πως «αντίδοτο σε αυτήν, είναι δισκογραφικές παραγωγές όπως η Ονειρογραφία του Νίκου Πλατύραχου, μιας σκανδαλωδώς μη γνωστής και δημοφιλούς προσωπικότητας της μουσικής και του τραγουδιού. Ένας συνθέτης με Σ κεφαλαίο που σε κάθε του δουλειά φανερώνει πόσο χωνεμένες έχει τις μουσικές φόρμες, πόσο ανοιχτή και πηγαία είναι η δεξαμενή του μελωδισμού που διαθέτει. Μελωδίες απτές, απέριττες, οικίες, στρογγυλές, πηγαίες, που σε παρασέρνουν, ντυμένες με όργανα κατάλληλα κάθε φορά, ανάλογα με ό,τι απαιτεί το κάθε τραγούδι» και τέλος ότι «η ελληνική δισκογραφία πλουτίζεται με το υλικό του Πλατύραχου γιατί είναι υλικό ψυχής που αφορά όλους μας, μας ξαναθυμίζει τις καλές στιγμές της ελληνικής τραγουδοποιίας όταν η αγορά του δίσκου ήταν σημείο κατάθεσης εμπνευσμένων ιδεών». Τέλος, το λόγο πήρε ο Κώστας Θωμαΐδης και είπε πως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο τίτλος αυτής της δουλειάς, αφού «από την πρώτη κιόλας δισκογραφική του δουλειά, ο Νίκος έκανε ταξίδι στο όνειρο» Πρόσθεσε πως θεωρεί πάρα πολύ φυσιολογικό «να έρθουν αυτά τα τραγούδια τώρα, ώριμα, υπέροχα ερμηνευμένα, παιγμένα, ενορχηστρωμένα. Ο Νίκος έχει ένα ταλέντο να σκαρώνει υπέροχες απλές –όχι απλοϊκές- μελωδίες οι οποίες σε παρασέρνουν, σε ταξιδεύουν πραγματικά, κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας που δυστυχώς βλέπουμε τα πράγματα μαύρα γύρω μας. Αυτές ο πινελιές είναι πολύχρωμες και τις έχουμε ανάγκη». Τέλος, όπως είπε, σε αυτό το άλμπουμ έκανε το πρώτο του σόλο “σφυριχτικά” στο «Ragtime», και μοιράστηκε μια σκηνή από την ηχογράφηση στο στούντιο, λέγοντας πως ήταν σαν δύο παιδιά του Γυμνασίου που έπαιζαν με αυτό που λέγεται μουσική. Ο συνθέτης ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους, την υποστήριξη, τη ζεστασιά και τα όμορφα λόγια τους για την «Ονειρογραφία», για την οποία ο ίδιος δε θέλησε να προσθέσει κάτι παραπάνω, αφού όπως είπε «η αποστολή των δίσκων είναι να μεταφέρουν τα συναισθήματα που δεν μπορεί να μεταφέρει ο λόγος.» Ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου από την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Βασιλιάγκο μαζί με τους μουσικούς και τον Νίκο Πλατύραχο στο πιάνο. Η εκδήλωση έκλεισε με ρακές και μια μαντινάδα-πρόποση από τον πατέρα του Νίκου, Γιάννη Πλατύραχο, ο οποίος υπογράφει στιχουργικά δύο από τα τραγούδια του δίσκου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι Μιχάλης Γκανάς, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Αποστόλου και Μάγδα Πένσου.


-- *Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 6/12/2011 στο περιοδικό «Ορφέας» - www.e-orfeas.gr στη στήλη "Η δισκογραφία σήμερα" Πρωτότυπο: http://www.e-orfeas.gr/discsection/discografphy/5479

Αρχείο...
Πρόσφατα...
Προτεινόμενα...
Ετικέτες...
bottom of page