top of page

Ο Μανώλης Μητσιάς στο Λυκαβηττό για τα Παιδικά Χωριά SOS | e-orfeas.gr


Ο Μανώλης Μητσιάς έδωσε μία μοναδική συναυλία στο Λυκαβηττό, για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. Παρά την αξία του καλλιτέχνη, το σκοπό της διοργάνωσης, το μέγεθος του χώρου και το σχετικά φθηνό εισιτήριο, η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν ανάλογη. Ίσως αυτό αντικατοπτρίζει το πόσο "μουδιασμένος" και στριμγωμένος οικονομικά είναι ο κόσμος... Παρόλα αυτά, το κοινό που βρέθηκε στο Λυκαβηττό ήταν πολύ θερμό και ο Μητσιάς σε φόρμα ερμηνευτικά, και η συναυλία είχε μια "μαγεία". Ο Μανώλης Μητσιάς ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία που είναι πια διαχρονικές επιτυχίες («Ο Γιάννης ο φονιάς», «Κυκλαδίτικο», «Το πάρτυ», «Μη χτυπάς», «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο», «Τραγούδι του παλιού καιρού», «Ποτέ», «Αυτά τα χέρια», «Επειδή σ' αγαπώ», «Ερωτικό», κ.ά.), καθώς επίσης και αρκετά από τους πιο πρόσφατους δίσκους του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα τραγούδια από τον καινούργιο και εξαιρετικό δίσκο «Συντομογραφίες» σε μουσική Βασίλη Δημητρίου και στίχους Γιάννη Κακουλίδη. Μέσα στο φορτισμένο κλίμα των ημερών, μόλις λίγες μέρες μετά από τα συνταρακτικά επεισόδια στο Σύνταγμα, τραγούδια με πολιτική χροιά όπως ο «Τσάμικος» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου και το «Κάποτε θα 'ρθουν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ήταν πολύ επίκαιρα, ενώ ο Μητσιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «Αυτά που θέλω να σου πω» από τις «Συντομογραφίες», λόγω του δυνατού στίχου του:


«Αυτά που θα 'θελα να ζω μου τα 'χουν κλέψει ξένοι» μπήκανε μέσα μου γυμνοί και βγήκανε ντυμένοι»


Από τη συναυλία δεν έλλειψε και ένα μικρό απρόοπτο, ένα black-out τη στιγμή που ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδούσε το «Στην Ελευσίνα μια φορά». Παρόλα αυτά ο καλλιτέχνης, οι μουσικοί αλλά και το κοινό δεν πτοήθηκαν καθόλου και συνέχισαν να τραγουδούν, χωρίς μικρόφωνα και φώτα, χορωδιακά, μέχρι το επόμενο τραγούδι όπου η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά με τη βοήθεια γεννήτριας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη Νανά Μπινοπούλου που τραγούδησε πολύ όμορφα κυρίως τραγούδια του Χατζιδάκι («Περιμπανού», «Μαριάνθη των ανέμων»), καθώς επίσης και μαζί με τον Μανώλη Μητσιά το «Στρείδι και το μαργαριτάρι» και «Για την Ελένη». Στο τέλος της συναυλίας, ο Μανώλης Μητσιάς κατέθεσε μια συγκλονιστική ερμηνεία στη «Λένγκω» του Γιάννη Μαρκόπουλου, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκρότημα στο στίχο:


«κι αν μας κοιτάει με μανία και φωνάζει, τη βάζουν άλλοι με συμφέροντα πολλά Το όνειρο που φεύγει την τρομάζει, ν’ αναζητάει μια χαμένη ελευθεριά»


Έπαιξαν οι μουσικοί: Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Χάρης Μέρμηγκας (μπάσο), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς), Παναγιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι) και Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο και επιμέλεια ορχήστρας). Φωτογραφίες, video: Χρύσα Σωφρονά



--

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 18/7/2011 στο περιοδικό «Ορφέας» - www.e-orfeas.gr στη στήλη "Μουσικά ρεπορτάζ"

Αρχείο...
Πρόσφατα...
Προτεινόμενα...
Ετικέτες...
bottom of page