top of page

Αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ στην Εθνική Λυρική Σκηνή | e-orfeas.gr


Μία όμορφη συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 14/3 στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολύ συγκινητικό τρόπο. Προλόγισε ο Ανδρέας Μαζαράκης, ο οποίος είχε την επιμέλεια του αφιερώματος, μιλώντας με πολύ συγκινητικά λόγια για τον Μιχάλη Σουγιούλ, τον «συνθέτη του εμείς».

Έπειτα κάλεσε στη σκηνή τη νεαρή Εύα Νομικού, να τραγουδήσει το «Πάμε σαν άλλοτε», με τη συνοδεία της Λαρίσα Ζαχάρεβα στο ακορντεόν. Πολύ σωστό το σχόλιο του Μαζαράκη, πως τα τραγούδια του Σουγιούλ τα τραγουδάμε σήμερα, 4 γενιές μετά από τον συνθέτη, και θα συνεχίσει να τα ακούει και να τα τραγουδάει ο κόσμος!!

Τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο, ερμήνευσαν οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιολάντα Αθανασοπούλου, Μπάμπης Βελισάριος, Μαρία Γουρνιά, Βάγια Κωφού, Ειρήνη Τουμπάκη, Μπάμπης Τσέρτος και Νατάσα Χριστοφιλάκη, με τη συνοδεία της Δημοτικής Αθηναϊκής Μαντολινάτας Εξαρχείων - Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας» υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη.

Ήταν μαγικό το πώς ο κόσμος σιγομουρμούριζε τα τραγούδια μαζί με τους ερμηνευτές, για τους οποίους άκουγα πάρα πολύ καλά σχόλια από τους γύρω μου συνακροατές! «Πάμε σαν άλλοτε», «Άσ' τα τα μαλλάκια σου», «Μην ξεχνάς», «Όλα ρημάδια», «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», «Πού να 'σαι τώρα», «Ποια να ‘σαι εσύ», «Βρέχει, βρέχει», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Φεριχά», «Το πρώτο φιλί», «Ζεχρά», «Το ραγισμένο γυαλί», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Ο Τραμπαρίφας», ήταν μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν. Πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική ήταν η εκδοχή του «Σβήστε με απ’ το χάρτη» από τη Μαντολινάτα, καθώς στην ορχήστρα δεν υπάρχει μπουζούκι, και ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή αφού στην ακρόαση ζεϊμπέκικου το κοινό ξεσηκώθηκε!

Πλησιάζοντας προς το τέλος της βραδιάς, στη σκηνή ανέβηκε ο Ανδρέας Μαζαράκης κάνοντας φωνητικά και… κορυφαία σχόλια στον Μπάμπη Τσέρτο στον «Παντρεμενάκια»! Στη συνέχεια, όλοι οι ερμηνευτές επί σκηνής τραγούδησαν χορωδιακά τα «Το τραμ το τελευταίο», «Ο μήνας έχει εννιά», «Άλα της», «Βρε πώς μπατιρίσαμε», «Ο κόσμος έγινε για μας». Τα τραγούδια συνόδευσαν οι χορευτές Alexander Khoroshikh και Youlie Mouzafiarova με εκπληκτικά ταγκό και βαλς. Λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης το αφιέρωμα θα επαναληφθεί στις στις 9 Μαΐου! Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά



--

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 23/3/2011 στο περιοδικό «Ορφέας» - www.e-orfeas.gr στη στήλη "Μουσικά ρεπορτάζ"

Αρχείο...
Πρόσφατα...
Προτεινόμενα...
Ετικέτες...
bottom of page