top of page

Αφιέρωμα στο Νότη Μαυρουδή από τους μαθητές του Πυθαγορείου Ωδείου | e-orfeas.gr


Την Τετάρτη 19 Μαΐου, το τμήμα «Φωνητικής & Μουσικής Εξερεύνησης» του Πυθαγορείου Ωδείου με την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Παναγιώτη Μάργαρη και τους σπουδαστές του, στο τρίτο του αφιέρωμα τίμησε τον συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή.

Οι 11 σπουδαστές ερμήνευσαν τραγούδια του Νότη Μαυρουδή που γράφτηκαν από την εποχή του Νέου Κύματος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, συνοδευόμενοι στην κιθάρα από τον Παναγιώτη Μάργαρη αλλά και τον ίδιο τον συνθέτη!

Την εκδήλωση προλόγιζε η υπεύθυνη Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Πυθαγορείου Ωδείου, Πώλα Γεωργίτση, έχοντας ετοιμάσει ένα πολύ όμορφο κείμενο για τον Νότη Μαυρουδή, βασισμένο σε βιογραφικά στοιχεία και λόγια του ιδίου από συνεντεύξεις του.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας το κλίμα ήταν μοναδικό! Πιστεύω πως κάθε ακροατής μπορούσε να αντιληφθεί τη χαρά και τη συγκίνηση τόσο των σπουδαστών που είχαν την τιμή να συνοδεύονται από δύο τόσο μεγάλους κιθαριστές, πόσο μάλλον από τον ίδιο τον συνθέτη, όσο και του ιδίου του Νότη Μαυρουδή για το γεγονός ότι νεαρά παιδιά τραγούδησαν τραγούδια που τα έγραψε πριν γεννηθούν! Ήταν μοναδική στιγμή για κάθε σπουδαστή το να συνοδεύεται αλλά και να χειροκροτείται από τον ίδιο τον συνθέτη, ιδίως όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο με το ήθος που διακρίνει τον Νότη Μαυρουδή!


Ακούστηκαν κατά σειρά τα τραγούδια: Ήταν μεγάλη η νύχτα (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης), από τη Γαρυφαλλιά Κουτσογιάννη Φώναξέ με (Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος), από τη Σουέλα Ντούξη Ποιός είδε την αγάπη μου (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης), από τον Στέφανο Ιωαννίδη Ποτέ δεν είναι αργά (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής), από την Κλειώ Καψάλη Το βράδυ (Στίχοι: Μαρία Πολυδούρη), από τις Έλενα Μοσχάκη & Έλλη Παπακοσμά Κοντά σου (Στίχοι: Μαρία Πολυδούρη), από τη Μαρία Μπλάνα Άστατη καρδιά (Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος), από τον Γιάννη Σιδέρη Να κοιμάσαι (Ποίημα του Paul Elluard / Απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης), από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο Σα φεγγαράκι (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής), από τη Γεωργία Γκιόκα Κάθε μια νύχτα (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής), από τη Λένια Στεργίου Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής), από την Έλλη Παπακοσμά Θα βρεθούμε ξανά (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής), από την Έλενα Μοσχάκη & Χορωδία Άκρη δεν έχει ο ουρανός (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης), από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο & Χορωδία Πρωινό τσιγάρο (Στίχοι: Άλκης Αλκαίος), από όλους τους σπουδαστές Το αφιέρωμα έκλεισε με δύο τραγούδια από την Αναστασία Μουτσάτσου και τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη στις κιθάρες: την «Κρίση» σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι και «Είναι αβάσταχτο να φεύγεις» σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νότης Μαυρουδής, ο οποίος αρχικά δήλωσε πως «δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να του κάνουν αφιερώματα» και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των σπουδαστών, υπό μορφή μικρής συνέντευξης. Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά



--

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 28/5/2010 στο περιοδικό «Ορφέας» - www.e-orfeas.gr στη στήλη "Μουσικά ρεπορτάζ"

Αρχείο...
Πρόσφατα...
Προτεινόμενα...
Ετικέτες...
bottom of page