top of page

Βαγγέλης Μπουντούνης: Πες το με μια κιθάρα ΙΙ | e-orfeas.gr


Λίγο πριν τα Χριστούγεννα κυκλοφόρησε ο καινούριος δίσκος του κιθαριστή και συνθέτη Βαγγέλη Μπουντούνη «Πες το με μια κιθάρα ΙΙ», με συνθέσεις δικές του, ερμηνευμένες από καταξιωμένους κιθαριστές που υπήρξαν μαθητές του (το Χάρη Κανελλίδη, τον Ανδρέα Καρακατσάνη, το Γιώργο Μουλουδάκη, τη Μαίρη Νικολάου και την Έλενα Παπανδρέου), από τη σύζυγό του Μάρω Ραζή, ενώ, ο ίδιος συμμετέχει σε δύο κομμάτια.

Ο δίσκος αποτελεί μια συνέχεια -μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια- του δίσκου «Πες το με μια κιθάρα», όπου είχαν δισκογραφηθεί οι πρώτες συνθέσεις του Βαγγέλη Μπουντούνη, κομμάτια τα οποία έγιναν πολύ γνωστά και τα συναντάμε τώρα στο νέο δίσκο.


Πρόκειται για το «On the rocks», το πρώτο κομμάτι που έγραψε το '80, το οποίο ακούμε στην πρώτη του εκτέλεση από τον συνθέτη, το «Out of the blue», κομμάτι αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου ερμηνευμένο εδώ από τον Χάρη Κανελλίδη, και τις «Εννέα περιλήψεις», στις οποίες προστέθηκε και μία δέκατη κι εδώ παρουσιάζονται ολοκληρωμένες με ερμηνευτές τον Γιώργο Μουλουδάκη και τη Μάρω Ραζή. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης, σπουδαία κομμάτια του Βαγγέλη Μπουντούνη, ένα εκ των οποίων είναι το «Ένα τραγούδι για τον Μάνο», το οποίο γράφτηκε αμέσως μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, και απετέλεσε τον βασικό κορμό του διπλού δίσκου του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή «Ένα τραγούδι για τον Μάνο», με τραγούδια του Χατζιδάκι διασκευασμένα για δύο κιθάρες. Εδώ το ακούμε από την Έλενα Παπανδρέου, η οποία ερμηνεύει επίσης το «Η Λυδία ξυπνάει», που αποτελεί το 4ο μέρος μιας σουίτας από 5 μέρη, ενώ συμμετέχει μαζί με τη Μάρω Ραζή στις «Έξη σπουδές για κιθάρα», μια επιλογή από τις πολλές σπουδές για κιθάρα που έγραψε ο Βαγγέλης Μπουντούνης. Η Μαίρη Νικολάου ερμηνεύει με μεγάλη τρυφερότητα τα «Δέκα παραμύθια της ανατολής», που αποτελούνται από εννέα μικρά κομμάτια με ανατολίτικο χρώμα και μία κρητική μαντινάδα. Ο Ανδρέας Καρακατσάνης ερμηνεύει το «Cocktail», ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των “κλασσικών” κιθαριστών, ενώ ο Χάρης Κανελλίδης ερμηνεύει το «Bijoux», έργο που γράφτηκε και αφιερώθηκε στον ίδιο, καθώς επίσης και το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι». Ο δίσκος κλείνει με το «Βαθύ μπλε», ένα τρυφερό κομμάτι αφιερωμένο στη Μάρω Ραζή. Εδώ, μαζί με την κιθάρα του Βαγγέλη Μπουντούνη, προστίθεται και ο γλυκός ήχος του μαντολίνου του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Τα περιεχόμενα του δίσκου: Η ΛΥΔΙΑ ΞΥΠΝΑΕΙ OUT OF THE BLUE ΕΞΗ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ March My Fair Lady Pilito Ragtime Parlando Derby ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Lento (Εισαγωγή) Allegretto (Φαντασία) Moderato (Αραβικός χορός) Agitato (Μυστικός κήπος) Allegretto (Παραμύθι) Andante (Η νύχτα της Αμαρτίας) Moderato (Αραβικός χορός) Presto (Ανήσυχη νύχτα) Lento (Εισαγωγή στη Μαντινάδα) Allegro (Μαντινάδα) ΔΕΚΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ Delicato / Tigati / Introduction Allegro Oriental / Tsifteteli / Idee Fix / Ostinato Blue Moon / Fuoco / Twenty Five Years After BIJOUX COCKTAIL ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ON THE ROCKS ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ Ο δίσκος κυκλοφορεί από την IRIDA CLASICCAL «Στη μουσική που περιέχει αυτό το CD κρύβονται οι πιο προσωπικές στιγμές της ζωής μου. Έρωτες, μοναξιά, απόγνωση...» Βαγγέλης Μπουντούνης



--

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 στο περιοδικό «Ορφέας» - www.e-orfeas.gr στη στήλη "Δισκοκριτικές"

Αρχείο...
Πρόσφατα...
Προτεινόμενα...
Ετικέτες...
bottom of page